4 stvari, ki jih je potrebno upoštevati, ko se odločamo za nakup novega avtomobila
| Članek je bil prebran 241 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nakup novega avtomobila ni običajno in vsakdanje ravnanje. Za takšno vrsto investicije, ki je finančno dokaj stresna, je potrebno narediti analizo velikega števila podatkov, da se na koncu racionalno odločimo, ali je nakup določenega avtomobila dobra investicija ali ne. V nadaljevanju bom predstavil, kateri kriteriji so zame najpomembnejši in zakaj se mi zdi, da bi to morali upoštevati vsi potencialni kupci.

Varnost

Večina prometnih nesreč se statistično zgodi v cestnem prometu. Zato je pri nakupu novega avtomobila prioritetno preveriti, ali je avto, ki ga nameravamo kupiti, varen. Priporočam predvsem, da pregledate dokument, v katerem je navedeno kakšno varnostno opremo ima vaš potencialni cestni konjiček. To lahko preverite na spletni strani proizvajalca, ali pa ga zahtevate v prodajnem salonu. Če katerih od izrazov ne poznate, naj vam pooblaščene osebe pomagajo in razložijo za kaj so določeni dodatki pomembni. Svetujem tudi, da si pregledate koliko varnostnih zvezdic Euro NCAP ima vaš izbrani avto. Varnostne zvezdice so univerzalne, kar pomeni, da imajo za vse avtomobile enake kriterije pri njihovem določanju. To pomeni da lahko objektivno ugotovite, kateri avtomobil ima boljše varnostne značilnosti.

Nova tehnologija

Razvoj digitalizacije se usmerja tudi v avtomobilizem. Zaslon na dotik bo (če že ni), osnovna oprema v določenih avtomobilih. Poleg tega pa je na voljo veliko druge opreme, ki je digitalizirana. Pozitivna stran tehnologije je predvsem, da vam pomaga voziti čim varneje in da je pogled na cesto med vožnjo čim manj oviran.  Priporočam, da se dobro pozanimate o tem, ali ima vaš izbrani avto novo tehnologijo že v osnovnem paketu, ali pa jo je potrebno doplačati. Nekatere avtomobilske znamke ponujajo več tehnologije že v osnovnih paketih, zato bodite na to še posebej pozorni. Mene osebno je znamka Citroen pri nakupu avtomobila pri tem najbolj prepričala.

Udobje

Ker je vožnja v službo, po vsakodnevnih opravilih, na daljše razdalje na počitnice ali na poslovno potovanje lahko zelo naporna, je meni eden izmed večjih faktorjev udobje. Avto mora imeti udobne sedeže, volan, vzglavnik, podvozje, in še bi lahko našteval. Imeti mora torej vse, da se pripeljem na svoj cilj čim bolj sproščeno in s čim manj telesnega napora zaradi sedenja. Osebno me je najbolj prepričal Citroen C4 Cactus, ki ima resnično dobre sedeže. Ko sem se prvič usedel za volan, sem takoj vedel, da se v njem počutim odlično.

Cena

Kriterij, ki je bistven za večino ljudi. Vendar ni bi smel biti. Seveda moramo upoštevati, da smo finančno zmogljivi za tako velik nakup in da si avto lahko privoščimo, vendar je potrebno imeti v mislih tudi vse druge (zgoraj navedene) značilnosti, ne glede na ceno. Dejstvo je, da je avtomobilski trg velik in da je konkurenca med proizvajalci velika. Zato priporočam, da po vseh zgoraj naštetih kriterijih naredite seznam vseh znamk in modelov, ki so vas prepričali, potlej pa primerjajte ceno. Tudi sam sem takšne vrste seznam ustvaril, in se odločil za Citroen C4 Cactus. Predvsem mi je bilo pomembno, da je avto varen, udoben, ima napredno tehnologijo, ter da dobim največ za najnižjo ceno.

© 21. 06. 2018 - Dolznik.si. Oglaševanje.