Zima je tu – že uporabljate vlažilec zraka?
| Članek je bil prebran 793 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pozimi si večina izmed nas želi topline v svojem domu. Z ogrevanimi notranjimi prostori pa pride tudi bolj suh zrak, ki lahko draži naša dihala, povzroča različne alergije, dihalne stiske itd. Ko z radiatorji ogrevamo prostore, se nabira tudi več prahu, kar pomeni, da je v zraku tudi več prašnih delcev, ki prav tako negativno vplivajo na dihala. To še zlasti opazijo tisti, ki imajo kakršne koli alergije, povezane z dihali, ali pa se srečujejo s katero izmed obolenj dihal (npr. astmatična obolenja, bronhitis, laringitis, itd.). Večina niti ne pomisli, da bi lahko njihove bolezenske simptome suh zrak še poslabševal in bistveno podaljšal okrevanje po bolezni. Na tem mestu vam zato predstavljamo, kako se učinkovito boriti zoper presuh zrak v stanovanju ali hiši ter poskrbeti, da bo zrak, ki ga dihate, zdrav, čist in svež.

čistilci zrakaVlažilci zraka za bolj vlažen zrak

V nekaterih stanovanjih se sicer tudi pozimi borijo s prekomerno relativno vlažnostjo zraka (predvsem v zelo starih, slabo izoliranih stavbah z debelimi zidovi, ki jih je praktično nemogoče zadovoljivo segreti), večina pa se ob ogrevanju sooča z popolnoma nasprotno težavo – suhim zrakom. Suh zrak izsušuje vse telesne sluznice (nos, usta, oči, itd.), kar povzroča razna nelagodja, bolečine in neprijetnosti. Pomembno je, da tak suh zrak primerno ovlažimo in torej relativno vlažnost dvignemo na primerno raven (nekje med 45 in 60 %). Vlažnost zraka je v zaprtih prostorih, kjer sumimo, da je vlage premalo ali preveč, najlažje meriti z merilnikom za vlago (higrometer), na katerem je običajno poleg nameščena tudi termometer, ki prikazuje še temperaturo v prostoru. Na tak način imamo ves čas nadzor nad relativno vlago v zraku in lahko po potrebi ukrepamo. Če je vlaga pod 40 %, gre za pojav suhega zraka in priporočeno je relativno vlažnost zraka nekoliko dvigniti. To je najbolje storiti z vlažilci zraka, ki zrak ovlažijo, dokler nima primerne  vlage. Najbolj preprost način vlaženja zraka je v obliki vode v posodicah, katere postavimo na radiator ali pa sušenje mokrih krp na radiatorjih. Takšno vlaženje ima sicer veliko slabost – in sicer je tako vlaženje povsem nekontrolirano pa tudi dokaj neučinkovito, saj je običajno izparevanje vlage v zrak nezadostno. Vlaga se pri takem vlaženju neenakomerno razporedi po prostoru, kar pomeni, da imamo lahko v enem kotu plesen (ker je tam radiator z posodicami), v drugem kotu istega prostora pa je zrak ekstremno suh. Boljša varianta so zato vlažilci zraka – ionizatorji. Ti vodne kapljice razbijejo na minimalne delce, katere nato razpršijo po vsem prostoru. Tak hladen pršec pripomore k učinkovitem dvigu relativne vlažnosti prostora. Pršec je tudi mogoče videti s prostim očesom, saj se iz naprave širi v obliki meglice. Vlažilci zraka tako zrak primerno ovlažijo, hkrati pa izboljšajo njegovo kakovost.

Vlažilci zraka so idealni zlasti, ko se pri katerem iz družinskih članov pojavi suh kašelj, težave pri dihanju, alergija, astma, bronhitis, suha koža, prehlad, itd. Z uporabo vlažilcev zraka je mogoče te zdravstvene težave učinkovito blažiti in celo odpraviti.

Vas mogoče poleg vlažilcev zraka zanimajo tudi čistilci zraka?

Preberite tudi prispevek o tem, kako izbrati primerno klimatsko napravo!

© 21. 06. 2018 - Dolznik.si. Oglaševanje.