Čiščenje in nega posteljnine
| Članek je bil prebran 2.394 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Posteljnino uporabljamo vsak dan, zato je pomembno, da jo redno zračimo, vsakodnevno stepemo (med pospravljanjem postelje) in na vsake 10 – 14 dni tudi operemo. Vsakodnevno zračenje posteljnine je zelo pomembno, saj na ta način posteljnina ohrani svež vonj, prav tako pa se izloči vlaga, ki jo telo odda med spanjem. Brez zračenja posteljnina hitro dobi zatohel vonj, na tak način pa postane tudi idealno gojišče za pršice. Prvo pravilo nege oziroma čiščenja posteljnine je zato redno zračenje.

ZenDomZračenje posteljnine

Najbolje je posteljnino vsak dan prezračiti za vsaj 5 -10 min. Najbolje je to storiti zjutraj, ko vstanemo, po zračenju pa posteljo pospraviti. V kolikor imamo možnost je idealno, če posteljnino prezračimo kar na svežem zraku. Če nam zjutraj čas tega ne dopušča, je bolje pustiti posteljo razmetano, kakor pa jo na hitro pospraviti, saj na ta način vlažno posteljnino zložimo skupaj, to pa pomeni še več pršic in zadrževanje vlage v vlaknih. V tem primeru je bolje posteljo zjutraj pustiti razmetano, odeje pa razkrite, saj se posteljnina tudi na tak način vsaj nekoliko prezrači. Ko pridemo iz službe, jo nato na hitro prezračimo, stepemo in namestimo nazaj na posteljo. Zračenje bi moralo postati eden izmed osnovnih dnevnih opravil, saj je to temelj za svežino in higieno posteljnine.

Pranje posteljnine

Posteljnino je vselej potrebno prati v skladu z navodili proizvajalca. Stopinje, na katerih peremo posteljno perilo, se seveda razlikujejo glede na to, iz kakšnega materiala je posteljnina. Bombaž, lan in bambus so manj zahtevne tkanine, medtem ko je svila ali saten precej bolj občutljiv na temperature. Bombažno posteljnino je tako mogoče prati tudi na 90 stopinj – toda, pri tem je potrebno opozoriti, da je kuhati dovoljeno le belo oziroma svetlo posteljnino, vse barvne ali vzorčaste bombažne posteljnine pa je smiselno prati na maksimalno 60 stopinj. Na posameznem kosu posteljnine je tako najbolje preveriti dovoljeno temperaturo pranja. Svileno posteljnino v nobenem primeru nikoli ne peremo na več kot 30 ali 40 stopinj. Za pranje je najbolje uporabiti tekoče sredstvo za pranje perila, ki ga sicer uporabljamo za pranje volne. Takšno sredstvo je namreč najbolj blago in je namenjeno negi občutljivih tkanin.

V kolikor na posteljnini opazimo kakršne koli porumenele madeže, ki se jih z običajnim pranjem ne moremo znebiti, lahko poskusimo še s kemičnim čiščenjem v čistilnici, kjer posteljnino vedno operejo po nežnih in neagresivnih postopkih. Takšno čiščenje je primerno tudi za posteljnino, pri katerih proizvajalci prepovedo pranje v običajnem pralnem stroju (npr. pri vlaknih živalskega izvora – Merino posteljnina).

Sušenje posteljnine

Posteljnino je takoj po pranju najbolje hitro vzeti iz stroja in jo čim bolj poravnati. Sušenju v sušilnem stroju do suhega se je bolje izogibati, saj to posteljnino, posebej bombažno, močno zmečka. Namesto tega je posteljnino bolje le za 5 – 10 min dati v sušilni stroj, nato pa jo čim bolj razpotegnjeno razobesiti na vrv. Najbolje je, če se posteljnina posuši na vetru, toda izogibati se je potrebno neposredni sončni pripeki.

O posteljnini pa je vedno najbolje povprašati tam, kjer o njej vedo največ, zato si oglejte tale video in spletno stran  www.zendom.si – kjer si lahko tudi kupiti posteljnino za izbran okus.

© 29. 04. 2024 - Dolznik.si. Oglaševanje.