Kdo uporablja .si domeno?
| Članek je bil prebran 233 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nacionalna domena .si živi od leta 1992, z njo pa je vse do leta 2008 upravljala Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes. Med prvimi, ki so registrirale svojo .si domeno so bile torej akademske in raziskovalne inštitucije, na primer Inštitut Jožef Štefan, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru idr. Tem so se pridružila nato še podjetja, blagovne znamke, neprofitne organizacije in druge. Od leta 2006 dalje pa je domene mogoče registrirati pri enem od 97 pooblaščenih registrarjev in ne nujno pri Arnesu.

Komu je namenjena .si domena?

.si domena je nacionalna domena in je kot taka najprimernejša za vse, ki s svojim delom in produkti ciljate na slovenskega uporabnika. Nacionalna domena registrirana pri domačem ponudniku bo delovala hitreje kot če bi bila registrirana pri tujem, zato se le odločite za domačega registrarja. Nekoč jo je bilo mogoče registrirati le preko Arnesa, danes pa lahko opravite registracijo pri enem od mnogih registrarjev, ki delujejo kot posredniki med vami in Registrar.si. Nekoč so jo lahko registrirali le slovenske pravne osebe, danes pa jo lahko tudi tujci. Namenjena je torej vsem, ne le raziskovalnim organizacijam, podjetjem in blagovnim znamkam, temveč tudi vsem ostalim uporabnikom medmrežja.

Kakšne so njene prednosti?

  Cilja na slovenski trg, posledično je postopek registracije uporabniku prijaznejši, saj poteka v slovenskem jeziku.

  Je kredibilna.

  Omogoča raznolike besedne kombinacije.

  Za .si domeno boste odšteli od 6,66 eur dalje. Čeprav cena na trgu ni enotna, pa vseeno spada med cenejše domene. Za primerjavo, za domeno .com boste odšteli od 9.99eur in več, za.hr domeno pa bi odšteli od 99,00 eur in več.

Za vaš nastop na spletu je domena nujna. Domena pomeni naslov vaše spletne strani in način s katerim vas bodo uporabniki poiskali na medmrežju. Pri odločanju o najboljši možni končnici naj bo vaše glavno vodilo trg. Če boste prisotni samo na slovenskem trgu se odločite za .si domeno. Če boste pa načrtujete širitev na tuje trge pa je najbolje istočasen nakup več domen, ob .si še .com ali .net ali .eu. Slednje nikakor ne pomeni, da morate vsaki domeni ustvariti svojo spletno stran, ampak jih lahko enostavno povežete z glavno pristajalno stranjo (.si), kar pomeni, da vas bodo uporabniki našli tudi če so vpisali napačno končnico.   

Tukaj pa lahko preverite ali je željeno ime domene prosto in registrirate svojo .si domeno.

 

 

© 21. 06. 2018 - Dolznik.si. Oglaševanje.