Notranja vrata vplivajo na celovito podobo notranjega prostora
| Članek je bil prebran 699 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste prišli v sicer zelo lepo opremljen dom, podobo katerega pa so vsaj nekoliko kazila stara, popraskana, obdrgnjena ali poškodovana (okrušena, uničena, dotrajana) notranja vrata? Notranja vrata pogosto ne opazimo oziroma jih opazimo le v primeru, da nekako ne sodijo v prostor. To je morda najbolj opazno pri obnovljenih prostorih, v katerih je novejše ali sodobnejše pohištvo, vrata pa npr. ostanejo starejša. Takšen kontrast je viden tudi, če so vrata poškodovana oziroma so ob robovih poškodovani podboji. V takih primerih hitro opazimo, kako pomemben vpliv imajo lahko notranja vrata na celovito estetsko podobo doma. To je razlog, zakaj moramo pri starejših ali poškodovanih notranjih vratih, ki ne sodijo v prostor, slej ko prej pomisliti bodisi na menjavo bodisi na nakup in menjavo starih notranjih vrat z novimi. Pri tem lahko izberemo različne tipe vrat: klasična, drsna vrata, vrata harmonika, steklena vrata, itd.

vrataMenjava notranjih vrat

V kolikor se odločimo za menjavo notranjih vrat, je strošek naložbe nekoliko večji, saj je potrebno najprej stara vrata s podboji odstraniti, nato kupiti nova notranja vrat in jih na koncu še vgraditi v odprtine (sami ali s pomočjo strokovnjakov). Menjava s sabo sicer prinese nekaj razbijanja in prahu, toda v primerjavi obnove, je ta poseg mnogo hitrejši in manj moteč za stanovalce. Tega se je smiselno zavedati, če se obnove oziroma menjave lotite medtem, ko v stanovanju ali hiši že bivate. Velika prednost novih notranjih vrat pa je gotovo to, da nova vrata tudi zares izgledajo brezhibno in novo.

Obnova notranjih vrat

Če se odločimo za obnovo notranjih vrat, je strošek na posamezna vrata tudi za polovico manjši kot bi bil strošek nakupa novih vrat. To je tudi glavni razlog, zakaj se večina odloča za to možnost, toda po drugi strani se je treba zavedati, da to s sabo prinaša velike količine prahu (brusenje vrat) in hrupa, dodaten problem pa je tudi vonj, ko vrata na novo prebarvamo. Strokovnjaki priporočajo, da se obnove vrat lotimo tedaj, ko nismo prisotni v svojem domovanju, saj je vonj barve zelo močan in lahko povzroča razne nevšečnosti (glavoboli, težave z dihanjem, razne kožne spremembe, itd.). To pomeni, da za npr. 6 ali 7 notranjih vrat, delavci potrebujejo vsaj od 5 dni pa do enega tedna, saj se mora barva na novih vratih najprej posušiti, nato pa mora vsaj malo izginiti tudi vonj. Obnova se tako lahko zavleče daljši čas, kakor menjava, je pa v tem primeru potrebno biti fleksibilen glede prebivanja drugje. Nekateri se obnove lotijo kar medtem, ko odidejo na počitnice. Nazadnje pa je potrebno omeniti tudi to, da obnovljena vrata nikoli ne morejo izgledati kot povsem nova, saj so konec koncev obnovljena in se na njih to tudi vidi. Še posebej je to velika verjetnost, v kolikor se prenove lotimo kar sami, pa tega morda do sedaj še nismo počeli. V kolikor delo prepustimo izkušenemu mizarju ali nekomu, ki ima z obnovo notranjih vrat veliko izkušenj, so rezultati pogosto zelo dobri in lepi na oko, le od blizu so morda vidne sledi obnove.

Vas morda zanimajo še vhodna vrata?

© 21. 06. 2018 - Dolznik.si. Oglaševanje.