Pasivna vhodna vrata
| Članek je bil prebran 1.449 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pasivna gradnja in pasivne hiše so vse bolj pogoste in postajajo vse bolj priljubljene. To niti ne preseneča, saj gre razvoj arhitekture in gradnje nasploh v smeri trajnostnega razvoja. Pasivna hiša torej upošteva okolje, v katerega je umeščena in želi čim bolj zmanjšati svoj vpliv na naravo. Seveda pasivna hiša pomeni nekoliko večjo začetno investicijo, na dolgi rok pa velike prihranke pri porabi energije. Pasivna hiša je lahko zares nizkoenergijska in pasivna zgolj, če vanjo vgradimo tudi pasivno stavbno pohištvo. Ker so stroški ogrevanja in energije vse višji, postajajo pasivni standardi vse bolj prevladujoči standardi pri gradnji bivalnih objektov. To pomeni, da vanjo vgradimo pasivna okna in pasivna vhodna vrata.

vhodna vrata ajmKakšna so pasivna vhodna vrata?

Pasivna vhodna vrata so običajno lesena ali kombinacija lesa in aluminija. Z njimi želimo dosegati toplotno prevodnost, ki bo manjša od 0,8 W/m2K. Običajno so takšna vratna krila izdelana iz posebne plošče, ki je kompaktna in dovolj debela (npr. 100 mm) in ima majhno toplotno prevodnost. V vratnem krilu se nahaja posebna izolacijska sredica, zunanjost vratnega krila pa je iz različnih lesov, mogoče pa se odločiti tudi za razne izreze, v katere se vstavi steklo ali grafike.

Vratno krilo, ki je torej izdelano iz večslojne plošče, je običajno ojačano še z stabilizatorji in okvirjem iz masivnega lesa. Vse to preprečuje, da bi se vratno krilo krivilo ali posedalo. Če se odločimo, da bi v vratih želeli zasteklitev, potem mora biti ta tri-slojna (Ug=0,7 W/m2K). Za zagotavljanje dobre izolacije vhodnih vrat so seveda pomembna tudi tesnila. Pasivna vhodna vrata imajo tako običajno trojno tesnjenje, pogosto pa še dodatno, avtomatsko tesnilo na spodnji strani vrat.

Pasivna vhodna vrata morajo biti tudi varna vhodna vrata. To pomeni, da je na vrata nameščena ključavnica s 3 točkovnim zaklepanjem, pomembna pa so tudi nasadila, ki morajo biti kvalitetna in mehansko odporna.

Pasivna vhodna vrata so običajno izdelana iz treh vrst lesa: iz smreke, macesna in hrasta. Vse bolj priljubljena varianta je tudi kombinacija lesa in aluminija, s katerim se doseže še večja mehanska odpornost, saj je aluminij eden izmed najbolj trpežnih materialov. Vse več se kupci stavbnega pohištva tako odločajo prav za ta material, saj nova vhodna vrata in okna ne kupujemo zgolj za par let, ampak želimo, da bi zdržala in brezhibno delovala čim dlje.

Vhodna vrata, ki želijo zadostiti kriterijem pasivne hiše, morajo biti tudi kompaktna in stabilna. To pomeni, da je vratno krilo in podboj dovolj masiven in debel. Debelina podboja in krila naj bi bila tako okoli 100 mm, saj se s tem zagotovi primerna izolacijska sposobnost vrat.

Ker so vrata na vhodu tako pomembna, ko gre za toplotne izgube, izolacijo, estetsko podobo vašega doma in tudi za varnost, je pred nakupom potrebno temeljito razmisliti, kakšna vhodna vrata bi bila najbolj primerna za bivalni objekt. To je še toliko bolj pomembno, če gradimo pasivno hišo, kjer brez kvalitetnega pasivnega stavbnega pohištva ne bomo dosegli standardov, ki se zahtevajo za pasivno gradnjo. Tako hiša lahko skozi okna in vrata izgubi več kot četrtino energije (toplote), če ne izberemo zares kvalitetnega stavbnega pohištva. Poskrbite, da boste s svojo izbiro zares zadovoljni in preverite vhodna vrata AJM.

© 27. 04. 2024 - Dolznik.si. Oglaševanje.