Gradite ali obnavljate? Nasveti, za gradnjo in obnovo brez stresa
| Članek je bil prebran 1.134 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Gradnjo in obnovo večina izmed nas najverjetneje povezuje tudi s stresom in številnimi neprespanimi nočmi. Res je sicer, da je skrbi pri gradnji ali obnovi doma precej in vsakdo upa, da ne bo pozabil česa zares pomembnega oziroma nujnega, zato se je včasih dobro držati nekaterih preverjenih in enostavnih nasvetov, ki tako obnovo starega doma kakor gradnjo novega lahko bistveno poenostavijo in pospešijo.

  1. lesena okna ajmPreden začnete z deli si naredite načrt

Če boste prenovitvena ali določena gradbena dela izvajali v lastni režiji, nekatera pa s pomočjo mojstrov, si je pred začetkom del smiselno narediti načrt poteka del. To pomeni, da premišljeno razporedite izvajalce del in premislite, katere stvari morajo biti urejene/narejene najprej. Pri gradnji se vse seveda najprej začne pri dokumentaciji, pri obnovi pa je seveda to odvisno od tega, za kakšno prenovo oz. za prenovo česa gre. Če gre za obnovo oken ali menjavo/prenovo vrat, potem se najprej izvede demontaža, nato montaža, šele na koncu pa zaključna in fino pleskarska dela. Če ne poznate poteka del, se je pri gradnji bolje obrniti na strokovnjake – na arhitekta ali na inženirja, ki nadzoruje gradnjo, ki lahko predlaga, katera dela bi bilo smiselno opraviti prednostno in katera lahko nekoliko počakajo. Hitrost izvajanja del in samo sosledje je seveda odvisno tudi od finančnih sredstev, ki so nam na razpolago.

  1. Izberite izvajalce, ki so vredni zaupanja

Številni, ki so se odločili za gradnjo novega ali prenovo starega doma vedo povedati, da so največ živcev in potrpljenja izgubljali z različnimi izvajalci del. Pri tem še zdaleč ne gre samo za zamujanje in neupoštevanje dogovorjenih rokov, kar lahko obnovo ali gradnjo bistveno podaljša, ampak tudi za neprofesionalen odnos, slabo izvedena dela, neprimeren odnos do lastnika oziroma investitorja, itd. Zgodbe so različne, zato se je smiselno odločati na podlagi dobrih priporočil iz prve roke in dobrih izkušenj, na podlagi katerih lahko sklepamo na to, da bomo z določenim priporočenim izvajalcem tudi sami zadovoljni. Nikakor ne sme pri odločitvi na koncu pretehtati samo cena, saj včasih najcenejša izbira ni tudi najboljša iz vidika kvalitete, še manj pa najmanj stresna iz vidika zamujanja, nestrokovnosti, itd.

  1. Vzemite si dovolj časa

Čeprav si vsakdo želi z gradbenimi ali prenovitvenimi deli čim prej zaključiti in uživati v končnem izdelku (svojemu novemu domu), pa se pri nekaterih stvareh ne da hiteti. Tako je pri določenih materialih pač treba počakati, da se dodobra posušijo, pri vgradnji stavbnega pohištva pa npr. predvideti kak dan več, da se okna ali vrata dobro usedejo na svoje mesto in lahko pričnemo z zaključnimi deli. Skratka, pri nekaterih stvareh ne moremo prehitevati, pa tudi če se nam še tako mudi z vselitvijo. Konec koncev se najbrž vsi strinjamo, da je dela bolje izvesti enkrat, pa takrat kvalitetno, kakor da jih izvajamo večkrat, popravljamo napake, ki so se pojavile zaradi hitenja ali neupoštevanja lastnosti materialov, itd.

Preberite si tudi o lastnostih lesenih oken tukaj!

  1. Ves čas spremljajte finančni plan

Vsakdo, kdor se je že kdaj lotil gradnje ali obnove, ve, da se investicija na koncu pogosto ne ujema do potankosti s predvidenimi stroški. Običajno se tekom del pojavijo dodatni stroški in nekaterih se na začetku zares ne da predvideti. Zato je ključno, da finančno konstrukcijo investicije ves čas natančno spremljamo, saj na tak način točno vemo, koliko smo že porabili, koliko nam še ostane, kje smo porabili več in kje mogoče manj. Na tak način nas na koncu skupna vrednost investicije ne bo neprijetno presenetila.

Preberite si tudi, kako lahko nova ali obnovljena notranja vrata povsem spremenijo celostno podobo vašega doma!

© 29. 04. 2024 - Dolznik.si. Oglaševanje.