Brezglutenska dieta
| Članek je bil prebran 1.870 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Gluten ali lepka je beljakovina, ki se nahaja v določenih vrstah žita. Gluten veže vodo in skrbi za to, da je testo elastično. Del glutenskih beljakovin so tudi prolamini, ki lahko povzročajo poškodbe in nevšečnosti na sluznici pri ljudeh, ki trpijo za celiakijo. Prolamine najdemo v pšenici, ječmenu, ržu in ovsu. Dober nadomestek teh žit za vse tiste, ki trpijo za celiakijo, so koruza, riž in ajda. Ti so primerni tudi, če se odločimo za brezglutensko dieto. Gluten se lahko nahaja tudi v raznih stabilizatorjih, konzervansih in zgoščevalcih, na kar je potrebno biti pri nakupu živil še posebej pozoren.

dietaPri brezglutenski dieti je potrebno še posebno pozornost nameniti naslednjim izdelkom:

–          Mleko in mlečni izdelki (sveže kravje mleko, sadni jogurti, sladoledi, ki so brez oznake »brez glutena«, jogurti z dodatki)

–          Sadje (izogibanje uživanju večjih količin sliv, grozdja in hrušk, ostalo sadje je neproblematično)

–          Zelenjava (jejmo svežo, ogibajmo se močno kisle)

–          Škrob in škrobna živila (vsi izdelki iz pšenice, rža, ječmena, ovsa, sladice z glutenom, pudingi in vse, kar vsebuje moko iz navedenih žitaric)

–          Meso (predvsem so problematične konzerve in industrijski mesni izdelki s sledmi glutena)

–          Maščobe (loj, ostale maščobe niso problematične)

–          Sladkor (čokolade in bonboni s polnili)

–          Začimbe (predvsem večje količine ostrih začimb lahko slabo vplivajo na presnovo in prebavo)

–          Pijače (žitne kave, žgane pijače, piva).

Brezglutenska dieta je kljub opisanim omejitvah lahko izvedljiva in tudi okusna. Paziti je potrebno predvsem pri prebiranju deklaracij, ki jih najdemo na izdelkih, saj so opisi sestavin pogosto zapleteni in nejasni in tako več prikrivajo kakor razkrivajo.

© 26. 04. 2024 - Dolznik.si. Oglaševanje.